De første par år købte vi smågrise hos en landmand, som vi selv fodrede op på vores marker. De fungerede fint, men vi har i år valgt at gå all-in.

Vores slagtesvin er resultatet af en romance mellem Orne-Ole og vores to søer, Sonja og Luna.

Luna er af racen Sortbroget Dansk Landrace, som ud over farven er kendetegnet ved sit saftige og velsmagende kød. Det er en hårdfør race, som kan gå ude hele året og som er god til at passe sine unger.

Orne-Ole er en orne som vi har lånt på ornestationen. Han er af racen Dansk Landrace, bedre kendt som “70’er bacongrisen”. En større lys gris, som i avlsarbejdet fik et ekstra ribben for at imødegå eksportkravet på bacon. Racen har været tæt på at gå i glemmebogen, men målrettet bevaringsarbejde har reddet racen fra at uddø.

Sonja er en blanding af de to ovenstående racer. Hun har fået de gode moderinstinkter som Luna, men er større og har mere kødfylde.

Slagtesvinene… Ja, de er helt deres egne. En god blanding. Krydret med godt med mudder, frisk luft og masser af plads:)

IMG_1962

Ud over hvad grisene selv kan finde at spise på folden, så får de selvfølgelig også fuldfoder i høj kvalitet. Foderet består hovedsageligt af byg, hvede og soyaskrå og bliver produceret lokalt, med en stor andel af lokale råvarer.

Mængden af motion og det faktum, at grisene bor udendørs hele året, gør at dyrene vokser langsommere end ved konventionelt svinehold. Det giver en fastere kødstruktur og lækkert magert kød.

Da vi har valgt at bruge den tid der skal til for at skabe et godt produkt, er vi også begrænset af, at vi kun kan have ét hold grise om året.

IMG_2072

Vores grise bliver slagtet ved Egtved Slagtehus, som er et mindre slagtehus imellem Billund og Kolding.

Slagteren finparterer dyret og pakker det i kasser med en halv gris i hver (ca. 45 kg). Parteringerne går lige fra hakket kød og flæskestege, over medisterpølser og mørbrad, til suppeben og svær.

Vi går selv meget op i at anvende hele dyret, så intet unødigt går til spilde. Det giver nogle sjove udfordringer med hjemmelavet flæskesvær, sylte, leverpostej og rullepølser. Hvis benene ikke bliver brugt til suppe, så får “Thomsen”, vores hund, lov at hygge sig med dem.