Er Bondegården Lillelund økologisk?

Det korte svar til det spørgsmål er, nej, det er vi ikke. Men hvad er vi så?

Hvad er Ø-mærket?

Det røde Ø-mærke, som blev introduceret helt tilbage i 1987, er efterhånden kendt af alle, hvorved man ved lethed i supermarkedernes køledisk kan vælge mellem konventionelt eller økologisk opdrættede dyr. Det er en god sikkerhed, når man ellers ikke har nogen mulighed for at vide noget om dyret. Det er nemlig ikke nemt at adskille en øko-kotelet fra en koventionel, når de først ligger i køledisken. At et produkt er statskontrolleret økologisk betyder, at dyrene opfylder en række krav bla. vedr. dokumentation, arealkrav og krav til foderet.

Hvorfor er Bondegården Lillelund ikke økologisk?

Vi mener selv at vi kan stå inde for både dyrevelfærd og kvalitet på bedriften. Dyrene har det rigtig godt. Det kan ses og smages!

Ud over kravene til øko-opdræt har branchen opstillet en række skærpede krav for at kunne sælge grisene under branded Frilandsgris.Smågrise

Vi opfylder ikke alle kravene for øko-grise. Vi ønsker ikke at være fastlåst i at anvende et Økologisk kraftfoder i 25 kg’s sække fra foderstofcentralen.

Vi vil have muligheden for at give dem kartoffelskræller, gamle æbler og  kasserede gulerødder fra køkkenhaven.  Derudover giver vi vores grise et kvalitetsfoder, som vi henter hos en lokal landmand. Han producerer selv foderet, som hovedsageligt består af korn fra hans egne marker. Foderet er ikke økologisk, men rigtig godt. For os giver det mening, at foderet bliver produceret hos naboen af kornet fra markerne omkring os.

Til gengæld er der selvfølgelig også en del punkter hvor vi sagtens kan være med.

Mht. medicinering, så er der ved økologisk drift  et krav om, at man ikke giver antibiotika forebyggende, men kun som nødvendig behandling og i samråd med dyrelægen. Sådan gør vi selvfølgelig også. Da vores dyr går ude og har masser af plads, så opstår der nærmest aldrig sygdomme, som ellers kan opstå i staldene, hvor langt flere dyr går på meget mindre plads. Derfor har vi ikke et behov for at medicinere forebyggende.

Økologiske grise har et krav om 1,32 kvm indendørsareal pr. gris og 1 kvm udendørsareal.

Hos os går grisene ude hele tiden og har kun adgang til læskur, hvis det regner. Til gengæld har hver gris ca. 200 kvm udendørsareal.

Ved økologiske grise er der et krav om rodemateriale og grovfoder. Hos os får grisene lov til at rode rundt i jordbunden alt det de ønsker. Som grovfoder får de blandt andet usprøjtet natur-hø fra vores egne marker.

Sidst, så er der et krav om, at transporttiden til slagteri for økologiske grise ikke overstiger  8 timer. Ved frilandsgrise er kravet under 4 timer. Hos os har vi under en time til Egtved Slagteren.

Vi håber, at I, ligesom vi, kan smage, at kødet kommer fra grise som har haft det godt.

– Kvalitetskød med god samvittighed