Jeg var jo så heldig, at jeg fik opgraderet min køkkenhave i år. Det skete i form af, at vi byggede et kvashegn omkring den, for at kunne holde hønsene ude, fik etableret en vandhane til vanding af afgrøder og sidst men ikke mindst, så fik vi flyttet drivhuset fra skyggen bag de høje træer og ned i køkkenhaven hvor solen skinner. Det har været helt fantastisk at have alle afgrøder og planter samlet på et område.

Tiden i køkkenhaven netop nu er helt vidunderlig. Alle planter blomstrer og høsten er startet.

Jeg har været lidt sent ude med at få plantet i mit drivhus(Vi skulle jo lige have det flyttet), hvorfor det først er nu tomaterne så småt er ved at være klar til høst. Til gengæld ser det ud til, at der bliver nogen at høste af, hvilket er en klar forbedring fra de sidste mange år, hvor det sjældent er lykkedes at modne tomaterne i skyggen fra de høje træer. Agurkeplanterne er helt vilde! Vi har allerede høstet 10-15 store agurker, og spisekammeret er også fyldt med agurkesalat til de mørke måneder. Det er bare så fedt!

I selve køkkenhaven har vi i år valgt at have ærter, forskellige slags løg, grønkål, squash og flere slags græskar. Vi har selvfølgelig også kartofler. I år har vi to tidlige sorter og en middeltidlig. Vi fræsede jorden i køkkenhaven flere gange, inden vi lagde kartoflerne i det tidligere forår. Det har vist sig at være virkelig godt givet ud! Jorden er luftig og kartoflerne har haft masser af plads til at vokse i, hvilket har afstedkommet, at de er blevet store og fine på rekordtid. Faktisk er de blevet så fine og store i størrelsen, at vi allerede har måttet klippe toppen af dem, for at undgå de fortsætter med at vokse. Og selvom vi startede med at høste af dem for snart nogle uger siden, så er vi kun kommet igennem en halv række ud af tre, så jeg spår, at vi har rigeligt kartofler til de næste mange måneder!

Gulerødder, persillerødder, radiser, rødbeder og salat står i mit højbed. Vi har desværre stadig rigtig mange dræbersnegle, hvorfor jeg har valgt at have de mere udsatte planter i et højbed. De vokser fint og jeg glæder mig meget til at kunne høste mine flerfarvede gulerødder, eller sylte rødbederne til næste års brug på leverpostejsmadderne. Timingen kunne i øvrigt ikke være bedre, da vi netop har taget hul på det sidste glas syltede rødbeder fra sidste års høst.

Jeg har netop høstet de sidste rabarber og lagt i fryseren. 3 kg blev det til i år. Det er så nemt at lave til en frisk forårsdessert en kold efterårsmåned, hvor foråret syntes langt væk.

Jordbær og hindbær lyser nærmest op med den dybe røde farve. Valdemar og jeg snacker lidt hver gang vi er i køkkenhaven og det er da også blevet til mere en én potion jordbær med fløde i år. Høsten af jordbær har dog været sparsom. Det skyldes primært at jeg gravede højbedet op sidste efterår og skiftede alle planterne ud med stiklinger. Så vi havde ikke turde håbe at kunne høste noget i år, så det har været langt over forventning. Nu glæder vi os bare til næste år, hvor det burde være optimalt igen, og der kan blive jordbær nok til et par poser i fryseren.

Blåbær, solbær og ribs lader stadig vente lidt på sig. Det er første år vi har blåbær og busken har sat vildt mange bær, så nu ser vi frem til forhåbenligt at kan smage en masse af dem. Solbærne er lige på trapperne og dem plejer vi at lave solbærsyltetøj af(som er favoritten herhjemme). Ribsene skal laves til ribsgelé og ribssaft. Ribssaften bruger vi hovedsagetligt til gryderetter eller lign. Det giver sådan et friskt spark til retten.

Alt i alt, så er det simpelthen bare en dejlig tid at have køkkenhave på. Jeg elsker at sysle rundt dernede! Og så er det simpelthen så lækkert hver eftermiddag og kunne høste friskt tilbehør til aftensmaden.

Mikael er god til at hjælpe mig med at holde den pæn. Imens jeg nu sidder her i køkkenet og skriver imens Valdemar leger på gulvet og kartoflerne koger, så kan jeg høre buskrydderen trimme græsset og hækkeklipperen studse hækken omkring køkkenhaven.

-Sommeren er skøn her på Lillelund!